Recepten

Een winnend recept: boterzachte spareribs uit de oven

Oh wat een geluksvogel ben ik toch! Ik heb een nieuw fornuis gewonnen 🥳 Komt dat even goed uit, want mijn oude fornuis was hoognodig aan vervanging toe. De Plus supermarkt hier uit de buurt had samen met keukenzaak Plan Keukens Gulpen een actie waarmee je een fornuis kon winnen. Hiervoor moest je een ovenrecept indienen gemaakt van regionale ingrediënten. Voor mij was het gelijk duidelijk dat ik mijn recept voor spareribs zou inzenden. En vorige week werd ik dus gebeld dat ik had gewonnen. Echt fantastisch, ik was zo blij!! Vandaag deel ik graag mijn winnend recept met jullie.

Spareribs eten heeft iets gezelligs. Met familie en/of vrienden aan een lange tafel. Frieten en een simpele salade erbij en lekker met z’n allen kluiven en met de handen eten. Het fijne aan spareribs maken is dat de oven al het werk doet. Des te meer tijd heb jij om bij jouw gezelschap aan tafel te zitten.

Deze spareribs zijn zó ontzettend mals, ze vallen gewoon van het bot. Je kunt ze eventueel dus ook netjes met mes en vork eten, maar ik garandeer je dat dat niet zal lukken. Ze zijn gewoon te lekker. Lèk vinger lèk doum, zoals ze hier in Limburg zeggen.

In dit recept ga ik uit van dubbel bier. Dat geeft een heerlijk volle en zoete smaak aan het vlees. Houd je het liever wat frisser en lichter? De spareribs smaken ook heerlijk met blond bier. Of doe zoals ik: maak een portie met dubbel en een met blond bier. Kost niets extra’s en het is leuk om tijdens het eten een smaaktest te doen.

De groenten in dit recept zijn alleen bedoeld als bouquet (smaakmaker) ter bereiding van de spareribs en eet je later dus niet op. Het vocht dat achterblijft in de braadsledes kun je heel goed gebruiken als fond in soepen en sauzen. Zeef het vocht en bewaar maximaal 2 tot 3 dagen in de koelkast of vries het in.

Boterzachte spareribs uit de oven
Voorbereidingstijd
30 min
Bereidingstijd
4 uur 15 min
Rusttijd (marineren)
1 uur
Totale tijd
5 uur 45 min
 
Gang: Hoofdgerecht
Keyword: spareribs
Aantal porties: 4 personen
Ingrediënten
 • 4 spareribs
 • 4 eetlepels venkelzaad
 • 3 eetlepels grof zeezout
 • 1 gedroogde chilipeper
 • 5 laurierblaadjes
 • 1 biologische citroen
 • 3 winterwortels
 • 3 stengels bleekselderij
 • 1 grote venkelknol
 • 1 bol knoflook
 • 4 flesjes dubbel bier (bijv. Gerardus dubbel) blond bier kan ook!
Extra benodigdheden:
 • Hakmolentje of vijzel
 • 2 grote braadsledes of ovenschalen
 • Rasp
 • Aluminiumfolie
Bereidingswijze
 1. 1. Op de binnenkant van de spareribs zit een dun vliesje dat je kunt herkennen doordat het wat glimt. Dit vlies kun je het beste weghalen zodat de spareribs nog malser worden en omdat de smaken dan nog beter in het vlees kunnen trekken. Om de spareribs te ontvliezen steek je voorzichtig de achterkant van een lepel of vork onder het vlies en trek je het voorzichtig omhoog. Het is het makkelijkst wanneer je dit op een stuk vlees doet, niet op het bot. Wanneer je eenmaal een begin hebt, kun je het vlies er met de hand makkelijk vanaf trekken. 

  Vind je het lastig om de spareribs zelf te ontvliezen? Dan kun je natuurlijk ook aan je slager vragen om dit voor je te doen.

 2. 2. Snijd de laurierblaadjes fijn.

 3. 3. Doe het zout, venkelzaad, gedroogde chilipeper en de fijngesneden laurier in een hakmolentje of vijzel en maal of stamp het tot een fijn poeder.

 4. 4. Rasp de schil van de citroen en doe dit ook bij het zout/kruidenmengsel. Dit is de rub voor het vlees.

 5. 5. Wrijf de spareribs in met de rub en leg ze naast elkaar in twee grote braadsledes of ovenschalen. Wanneer je niet zo’n grote schalen hebt, kun je de spareribs gerust doormidden snijden en ze over kleinere schalen verdelen. Belangrijk is dat de ribs naast elkaar liggen en elkaar niet overlappen.

 6. 6. Laat de rub minimaal 1 uur in het vlees trekken.

 7. 7. Snijd ondertussen de wortel, selderij en venkel in stukken en haal de knoflooktenen van de bol. Je hoeft ze niet te ontvellen. Zet de groenten even opzij.

 8. 8. Verwarm de oven voor op de grilstand en zet de spareribs onder de hete gril. Bak ze op deze manier aan iedere kant ongeveer 15 minuten, totdat het vlees begint te kleuren.

 9. 9. Draai de oven terug naar 150 graden.

 10. 10. Haal de spareribs uit de oven en leg ze even apart op een schaal of groot bord.

 11. 11. Verdeel de groenten en knoflook over de braadsledes/ovenschalen en leg hier de spareribs op. 

 12. 12. Schenk het dubbel bier erbij en dek de schalen af met aluminiumfolie.

 13. 13. Zet terug in de oven en laat de spareribs ongeveer vier uur garen totdat ze zo zacht zijn dat ze van het bot vallen. De oventijd van vier uur is een richtlijn. Iedere oven is anders, dus beoordeel zelf of de spareribs goed zijn door met een vork het eerste botje eraf te trekken. Misschien moet je de spareribs iets korter of langer in de oven laten staan.

 14. 14. Haal de spareribs uit de braadsledes en leg op een voorverwarmde schaal. De groenten die je hebt gebruikt om het vlees te bereiden eet je dus niet op. Die zijn te zout door de rub en daardoor niet lekker. Het vocht kun je zeven en als fond in een ander gerecht gebruiken.

 15. 15. Serveer de spareribs met frieten en een salade of rauwkost.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.