Moestuin, Recepten

Joehoe!! De eerste pastinaak in Mama’s Tuintje

Ik hou van pastinaak. Het is een heel veelzijdige groente die het door zijn zoete, beetje anijsachtige smaak ook nog goed bij de kinderen in de smaak valt. Omdat ik zo enthousiast ben, zou je verwachten dat ik flink wat pastinaken in de tuin zou hebben staan. Helaas, pindakaas… Dat lukt dus niet. Ik ben al vijf jaar bezig om te proberen om pastinaak te kweken, en pas dit jaar heb ik voor het eerst zes mini-exemplaren kunnen oogsten. Pastinaak houdt namelijk van een wat lossere (zand)grond. Het tegenovergestelde van de stevige Limburgse löss.

Het afgelopen jaar heb ik hard gewerkt aan het verbeteren van de structuur van de grond in mijn moestuin en daarmee ook het bodemleven. Door jarenlange akkerbouw was de toch al stevige kleigrond, nòg vaster geworden. Met een hoop stalmest, compost en door te mulchen is het me gelukt om de grond losser te maken en om meer beestjes in de grond te krijgen. En daar is de pastinaak dus blij mee 😃

Ok, toegegeven, de exemplaren die ik oogstte waren niet allemaal even mooi, lang en recht. De meeste waren stomp en hadden een hoop vertakte wortels. Dat maakt niets uit. Ook deze buitenbeentjes smaken top!

Omdat ik maar een paar pastinaken heb kunnen oogsten, vond ik dat ik er wel iets heel lekkers mee moest maken. Ik besloot om ze samen met wat wortels (anders was er niet genoeg voor het hele gezin 😉) te karamelliseren in de oven. Als ik mijn jongste zoon Koen (2,5) mag geloven hoef ik verder niets anders meer te maken, zo lekker vond hij het!

Gekaramelliseerde pastinaak en wortels uit de oven
Voorbereidingstijd
10 min
Oventijd
1 uur 10 min
 
Gang: Bijgerecht
Keyword: Pastinaak, wortel
Aantal porties: 4 personen
Ingrediënten
  • 400 gram pastinaak
  • 400 gram wortel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 40 gram roomboter
  • peper en zout
Bereidingswijze
  1. 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. 2. Schil de pastinaak en wortel en snijd ze indien nodig in een soort frietjes van 1 cm dik.

  3. 3. Doe de groente in een ovenschaal, schenk de olijfolie erover en verdeel de boter in stukjes over de wortel en pastinaak. Breng op smaak met peper en zout en dek af met aluminiumfolie.

  4. 4. Zet de ovenschaal ongeveer 40 minuten in de oven, totdat de groente gaar is. Schep de wortel en pastinaak halverwege de tijd even om, zodat alle kanten mooi met de boter bedekt zijn.

  5. 5. Haal de folie van de ovenschaal, schep de groente nog een keer om en zet de schaal nog eens een half uurtje terug in de oven zodat ze mooi kunnen karamelliseren.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.