Recepten

Visserstaart (fish pie) met groenten uit Mama’s Tuintje

Anders dan de naam doet vermoeden heeft de klassieke Britse fish pie, oftewel “visserstaart” in het Nederlands, niets met taart te maken. Het is namelijk een heerlijke ovenschotel die wat mij betreft absoluut een plekje verdient in de categorie comfort food.

Béchamelsaus, cheddar kaas en hardgekookte eieren zijn klassieke ingrediënten van een traditionele fish pie. Maar ook zonder kun je een heerlijke, troostrijke en voedzame maaltijd op tafel zetten. Mijn versie van fish pie zit boordevol verse groenten. Wortel, bleekselderij, spinazie, tomaat, peterselie. Mmmmmm 😋 Alleen al de aanblik van al die kleuren doet je watertanden. Je kunt natuurlijk volop met je groenten variëren. Prei en doperwten smaken bijvoorbeeld ook erg goed in dit gerecht. Een ideaal recept dus om je restjes groenten of laatste moestuin-oogst op te maken. Maak je de fish pie voor (kleine) kinderen? Snijd dan de groenten heel fijn. De wortel en bleekselderij kun je zelfs raspen. Zo worden de groenten wat zachter, maar niet snotgaar, en eten de kinderen het meestal een stuk gemakkelijker.

Een fish pie is geen fish pie zonder vis. Ik gebruik verschillende soorten vis om zoveel mogelijk smaken en structuren in de ovenschotel aan te brengen.  Bij mij gingen er kabeljauw, zalm, gerookte zalm en garnalen in. Ook hier kun je weer mee variëren. Kijk gewoon wat de visboer in de aanbieding heeft! Schelvis en heilbot zijn vissoorten die in een traditionele fish pie vaak gebruikt worden.

Wanneer je de groenten en vis hebt gemengd en op smaak hebt gebracht, dek je de fish pie af met aardappelpuree. Dit werkt in de oven als een soort deksel en daardoor worden de vis en de groenten die eronder zitten heerlijk gaar gestoomd. Hoeveel aardappelpuree je precies nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je ovenschotel. Om het beste effect te krijgen moet je uitgaan van ongeveer 2 cm puree om de groenten en vis mee af te dekken.

Fish pie
Voorbereidingstijd
15 min
Bereidingstijd
20 min
Oventijd
45 min
 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Brits, Engels, Iers
Keyword: fish pie, vis
Aantal porties: 6 personen
Ingrediënten
  • 3 wortels (in kleine blokjes gesneden)
  • 3 stengels bleekselderij (in kleine blokjes gesneden)
  • 2 tomaten (in kleine blokjes gesneden)
  • 300 gram spinazie (grof gesneden)
  • 1 bos peterselie (fijn gesneden)
  • 1 citroen (sap en rasp)
  • 2 handjes geraspte kaas
  • 200 gram kabeljauwfilet (zonder huid, in blokjes gesneden)
  • 200 gram zalmfilet (zonder huid, in blokjes gesneden)
  • 200 gram gerookte zalmsnippers
  • 150 gram garnalen (gepeld en schoongemaakt)
  • olijfolie
  • peper, zout
  • aardappelpuree
Bereidingswijze
  1. 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. 2. Doe alle groenten, kaas, citroenrasp en de vis in een ingevette ovenschaal. Meng alles goed en sprenkel het citroensap en 2 eetlepels olijfolie erover. Breng op smaak met peper en zout en meng nog een keer goed.

  3. 3. Dek het groente/vis mengsel af met aardappelpuree zodat de hele bovenkant dicht is. De laag aardappelpuree moet ongeveer 2 cm dik zijn.

  4. 4. Sprenkel nog 1 eetlepel olijfolie over de aardappelpuree en bak de fish pie ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.