Recepten

Gezonde èn zelfgemaakte kipnuggets van Jamie (met een twist van Mama’s Tuintje)

Een heel enkele keer, wanneer ik ècht geen tijd heb gehad om te koken, trakteren we de kinderen wel eens op frietjes uit de friture. Op mijn vraag wat ze bij de frietjes willen eten, is het antwoord steevast en luid: kipnuggets! Ik weet niet of je al eens kipnuggets van de friture, patatkraam of een willekeurige Amerikaanse fastfoodketen hebt geproefd? Wanneer dat niet zo is, dan kan ik je zeggen dat je niets gemist hebt. Ze zijn zout, maar smaken verder nergens naar. De binnenkant is wit, maar ze hebben nauwelijks de structuur van kip. En ze zijn heel, heel vet. Ik was dan ook heel blij toen ik een recept voor zelfgemaakte kipnuggets tegenkwam in het boek Superfood voor Familie en Vrienden van Jamie Oliver 🙂

Jamie Oliver, zelf papa van vijf kinderen, weet wel wat kinderen lekker vinden. En hij weet dat het leven met kinderen druk en hectisch is en je dus niet altijd tijd hebt om uren in de keuken te staan. Zijn recept voor kipnuggets is wat mij betreft goud. Je weet precies wat erin zit, je kunt een hele lading voorbereiden en invriezen, je bakt ze in de oven en niet in de frituurpan (dus gezonder) en je kunt er qua smaak volop mee variëren. Ik maak zelf altijd graag een dubbele hoeveelheid van dit recept, gewoon omdat het zo makkelijk is om een voorraad voorhanden te hebben in de diepvries en het eigenlijk niet heel veel extra werk is om het recept twee keer te maken.

Qua smaakmakers wil ik wel eens variëren. Het recept hieronder is vrijwel gelijk aan dat van Jamie. Ik vind het leuk om het paprikapoeder te vervangen door verse kruiden, zoals tijm, oregano, rozemarijn of salie. Vervang dan het paprikapoeder door ongeveer twee eetlepels fijngehakte kruiden. Of experimenteer eens met Oosterse smaken zoals de kruidenmix raz-el-hanout. Lekker!!

5 van 1 stem
Homemade kipnuggets
Voorbereidingstijd
30 min
Bereidingstijd
15 min
Marineren
1 uur
Totale tijd
45 min
 
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Snack
Keuken: Amerikaans
Keyword: kip, kipnugget
Aantal porties: 10 personen
Ingrediënten
  • 1 kilo kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 citroen
  • 200 gram volkorenbrood of volkoren beschuit
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
Bereidingswijze
  1. Snijd de kipfilet in stukjes, ongeveer zo groot als een nugget. Ik doe dit op het oog en zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer even groot en dik zijn. Een nugget is ongeveer 30 gram. 

  2. Doe stukjes kip in een grote schaal. Pers hierboven de knoflook uit met een knoflookpers, en voeg het ei, de yoghurt, het paprikapoeder en de rasp en het sap van de citroen toe. Doe er een flinke snuf peper en wat zout bij. Masseer nu met je handen de marinade in de stukjes kip. Dek de schaal af en laat de kip minimaal 1 uur (liever langer) marineren in de koelkast.

  3. Om de kip straks te kunnen paneren maak je zelf de paneermix. Doe hiervoor het brood (of beschuit wanneer je geen oud volkoren brood hebt) in stukjes in de keukenmachine. Voeg Parmezaanse kaas en olijfolie toe en maal tot fijne kruimels. Doe deze paneermix nu in een grote schaal.

  4. Bedek een diepe braadslede met bakpapier en houd nog een of twee vellen bakpapier apart binnen handbereik.

  5. Haal de stukjes kip door de paneermix totdat ze helemaal bedekt zijn met het broodjasje. Leg de stukjes gepaneerde kip nu naast elkaar op het bakpapier. Let op, de nuggets mogen elkaar niet raken! Wanneer de bodem bedekt is, leg je een vel bakpapier over de nuggets en ga je verder totdat alle gepaneerde kipnuggets in de braadslee liggen.

  6. Zet de braadslee in de vriezer. Wanneer de kipnuggets bevroren zijn, kun je ze makkelijk bij elkaar in een diepvrieszakje doen en bewaren tot gebruik.

  7. Om de nuggets te bakken verwarm je de oven voor op 180 graden. Leg zoveel nuggets naast elkaar op een rooster of in een braadslede als je nodig hebt. Bak de bevroren nuggets 20 minuten in de voorverwarmde oven. Wil je de nuggets direct bakken? Dan zijn ze in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Tip om een mooi egaal korstje te krijgen, kun je de nuggets het best halverwege het bakken even omdraaien.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Ellen Schmitz 7 juli 2019 at 19:03

    Makkelijke recept met duidelijke beschrijving. En ze waren heerlijk! 😋

    • Reply mamastuintje 8 juli 2019 at 08:55

      Fijn om te horen, Ellen!

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.