Blog, Recepten

Courgette-overschot in de moestuin? Maak ze in!

Lekker hoor, al die courgettes in de tuin, maar op een gegeven moment weet ik ook niet meer wat ik ermee aan moet. De diepvries puilt uit met courgettesoep en mensen die op bezoek komen, krijgen steevast een courgette in hun handen geduwd “lekker voor thuis” ­čśë Gister bedacht ik me dat ik eigenlijk ook in het najaar en de winter van die lekkere courgettes wil genieten. Dus ging ik aan de slag met de grillpan, weckpotten, knoflook, tijm, olijfolie, en – uiteraard – courgettes. Laat die winteravonden maar komen! Lekker met een dekentje op de bank, filmpje aan en samen met de jongens smullen van een lekkere tapasschotel m├Ęt courgettes uit Mama’s Tuintje.

Wanneer je groenten gaat inmaken, is het belangrijk dat je heel schoon werkt, anders heb je kans dat schimmel ontstaat. Was de potten die je gebruikt eerst goed af, zet ze ondersteboven op een ovenrooster en steriliseer ze tien minuten in een op 120 graden voorverwarmde oven. Je kunt de potten natuurlijk ook in een pan met kokend water steriliseren. Als je metalen deksels gebruikt, kun je die sowieso het beste in kokend water steriliseren. Zelf vind ik de oven-methode het makkelijkst. Enerzijds omdat je veel potjes in de oven kwijt kunt, en anderzijds omdat je in een pan sneller het risico loopt dat een potje door de hitte kapot springt.

Ik gebruikte voor dit recept verse takjes tijm, maar je kunt natuurlijk ook takjes rozemarijn of bijvoorbeeld gedroogde oregano gebruiken. Hier lees je hoe ik mijn verse kruiden bewaar.

Opmerking: van een aantal mensen heb ik bericht ontvangen dat de ingemaakte courgettes zijn gaan gisten. Superjammer natuurlijk! Bij mij is dat gelukkig niet gebeurd, maar ik wil het niet op mijn geweten hebben dat jullie bedorven courgette eten. Daarom heb ik het recept vooralsnog verwijderd en ga ik het nu fine-tunen voordat ik het terug online zet. Bedankt iedereen voor de reacties!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Irene 5 augustus 2019 at 15:21

  Ik probeerde de potten courgette op olijfolie, met knoflook en Thijm, dat leek een paar weken goed te gaan, maar toen begon het v a buit onderen te gisten en te rotten. Echt jammer! Enig idee waardoor???

  • Reply mamastuintje 5 augustus 2019 at 21:14

   Hi Irene,

   Wat jammer dat jouw ingemaakte courgette is bedorven. Zonde!! Moeilijk te zeggen wat er precies mis is gegaan. Het is wel heel belangrijk dat alles goed schoon en droog is; potten, groenten en kruiden. Dat is de grootste valkuil, dus als ik mag gokken is daar iets niet helemaal goed gegaan. Echt heel jammer.

   Groetjes,
   Maud

  • Reply Iris 19 augustus 2020 at 07:27

   De mijne zijn ook beginnen gisten. Ik heb nochthans gezorgd dat ik erg proper werkte. ­čś»

   • Reply mamastuintje 19 augustus 2020 at 17:51

    Wat jammer dat het bij jou ook niet gelukt is, Iris. Ik durf niet te zeggen waarom de courgettes bij jou en Irene zijn gaan gisten. Daar kunnen veel oorzaken voor zijn. Misschien was de courgette nog te vochtig of zat er een piepkleine beschadiging in de courgette? Ik kan het niet zeggen helaas… Ik zal in ieder geval een notitie maken van jullie bevindingen in de blog.

 • Reply monique 22 augustus 2019 at 07:41

  hallo mamastuintje
  komt dat niet door de knoflook, moet je niet de olie verwarmen met de knoflook komen er niet anders giftige stoffen vrij????
  heb nl zoiets gelezen.
  groetjes monique

  • Reply mamastuintje 22 augustus 2019 at 19:12

   Hi Monique,

   Bedankt voor jouw reactie! Het klopt inderdaad dat het beter is om knoflook eerst in de olie te verwarmen omdat knoflook erom bekend staat dat het in een zuurstofarme omgeving een bacterie kweekt die botulisme kan veroorzaken. Maar dit lijkt me niet de reden dat de ingemaakte courgette van Irene is bedorven. Die bacterie zien we immers niet en is ook geen schimmel…

   Je moet trouwens heel veel knoflookolie eten die gemaakt is van rauwe knoflook om ziek te worden. Wil je toch geen enkel risico nemen, dan moet je de knoflook minimaal 20 minuten in hete olie (80 graden) verwarmen, of de knoflookolie met rauwe knoflook in de koelkast bewaren zodat de bacterie geen kans maakt.

   Groetjes,
   Maud

 • Reply Jean-Philippe 15 september 2019 at 11:10

  De courgettes zijn ingemaakt en na een maand zijn ze nu goed. Heb je nog andere idee├źn of recepten om deze eten?

  Dank je

  • Reply mamastuintje 15 september 2019 at 20:14

   Wat leuk, Jean-Philippe! Hopelijk smaakt jouw ingemaakte courgette net zo lekker als die van mij.

   Een van onze favoriete gerechten met courgette is deze frittata: https://mamastuintje.nl/courgette-frittata-die-altijd-kan/
   Of maak eens een simpele spaghetti met fijngeraspte courgette (goed het vocht eruit knijpen), citroenschil, pijnboompitten en chili.

   Smakelijk!
   Maud

 • Reply Colet Jacobs 28 augustus 2020 at 07:38

  Bij mij waren de potten ook gaan schimmelen met de gegrilde courgettes in olie,,maar ik hoor ook van oude inmakers dat courgettes bepaalde stoffen bevatten waardoor het vaak mis gaat .
  Dat blijkt een bekend gegeven,ik vind het jammer want ik had er zin in en het was veel werk,maar het zag er heel mooi uit.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.