Blog, Recepten

Courgette-overschot in de moestuin? Maak ze in!

Lekker hoor, al die courgettes in de tuin, maar op een gegeven moment weet ik ook niet meer wat ik ermee aan moet. De diepvries puilt uit met courgettesoep en mensen die op bezoek komen, krijgen steevast een courgette in hun handen geduwd “lekker voor thuis” 😉 Gister bedacht ik me dat ik eigenlijk ook in het najaar en de winter van die lekkere courgettes wil genieten. Dus ging ik aan de slag met de grillpan, weckpotten, knoflook, tijm, olijfolie, en – uiteraard – courgettes. Laat die winteravonden maar komen! Lekker met een dekentje op de bank, filmpje aan en samen met de jongens smullen van een lekkere tapasschotel mèt courgettes uit Mama’s Tuintje.

Wanneer je groenten gaat inmaken, is het belangrijk dat je heel schoon werkt, anders heb je kans dat schimmel ontstaat. Was de potten die je gebruikt eerst goed af, zet ze ondersteboven op een ovenrooster en steriliseer ze tien minuten in een op 120 graden voorverwarmde oven. Je kunt de potten natuurlijk ook in een pan met kokend water steriliseren. Als je metalen deksels gebruikt, kun je die sowieso het beste in kokend water steriliseren. Zelf vind ik de oven-methode het makkelijkst. Enerzijds omdat je veel potjes in de oven kwijt kunt, en anderzijds omdat je in een pan sneller het risico loopt dat een potje door de hitte kapot springt.

Ik gebruikte voor dit recept verse takjes tijm, maar je kunt natuurlijk ook takjes rozemarijn of bijvoorbeeld gedroogde oregano gebruiken. Hier lees je hoe ik mijn verse kruiden bewaar.

In tijm-knoflook olie ingemaakte gegrilde courgettes
Voorbereidingstijd
10 min
Bereidingstijd
20 min
Totale tijd
30 min
 

Voor 4 weck-potjes

Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Ingrediënten
  • 3 courgettes
  • 4 teentjes knoflook
  • 20 takjes tijm
  • olijfolie
Bereidingswijze
  1. Snijd de courgette in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Doe de plakjes in een grote kom en giet er ongeveer 1 eetlepel olijfolie overheen. Meng goed.

  2. Gril de plakjes courgette in een grilpan aan weerszijden totdat er mooie bruine strepen ontstaan. Leg ze op een bord en laat afkoelen.

  3. Snijd ondertussen de teentjes knoflook in dunne plakjes.

  4. Giet nu een bodempje olijfolie in elk weckpotje. Leg hier een paar gegrilde plakjes courgette op, daarop een takje tijm en een beetje knoflook en herhaal totdat het potje ongeveer half vol is.

  5. Giet nu olijfolie op je "courgette-stapel" totdat alle courgette onder staat. Druk met een vork de courgette goed aan, zodat alle luchtbellen kunnen ontsnappen.

  6. Vul nu de rest van het potje tot de rand met courgette, tijm en knoflook en vul dit af met olijfolie.

  7. Sluit het potje goed af en bewaar op een donkere, koele plaats. Een kelder is ideaal. Na ongeveer een maand zijn de smaken goed ingetrokken. De olie hoef je niet weg te gooien, daar kun je heerlijke dressings mee maken!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Irene 5 augustus 2019 at 15:21

    Ik probeerde de potten courgette op olijfolie, met knoflook en Thijm, dat leek een paar weken goed te gaan, maar toen begon het v a buit onderen te gisten en te rotten. Echt jammer! Enig idee waardoor???

    • Reply mamastuintje 5 augustus 2019 at 21:14

      Hi Irene,

      Wat jammer dat jouw ingemaakte courgette is bedorven. Zonde!! Moeilijk te zeggen wat er precies mis is gegaan. Het is wel heel belangrijk dat alles goed schoon en droog is; potten, groenten en kruiden. Dat is de grootste valkuil, dus als ik mag gokken is daar iets niet helemaal goed gegaan. Echt heel jammer.

      Groetjes,
      Maud

  • Reply monique 22 augustus 2019 at 07:41

    hallo mamastuintje
    komt dat niet door de knoflook, moet je niet de olie verwarmen met de knoflook komen er niet anders giftige stoffen vrij????
    heb nl zoiets gelezen.
    groetjes monique

    • Reply mamastuintje 22 augustus 2019 at 19:12

      Hi Monique,

      Bedankt voor jouw reactie! Het klopt inderdaad dat het beter is om knoflook eerst in de olie te verwarmen omdat knoflook erom bekend staat dat het in een zuurstofarme omgeving een bacterie kweekt die botulisme kan veroorzaken. Maar dit lijkt me niet de reden dat de ingemaakte courgette van Irene is bedorven. Die bacterie zien we immers niet en is ook geen schimmel…

      Je moet trouwens heel veel knoflookolie eten die gemaakt is van rauwe knoflook om ziek te worden. Wil je toch geen enkel risico nemen, dan moet je de knoflook minimaal 20 minuten in hete olie (80 graden) verwarmen, of de knoflookolie met rauwe knoflook in de koelkast bewaren zodat de bacterie geen kans maakt.

      Groetjes,
      Maud

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.