Recepten

Kip in Chinese sinaasappelsaus oftewel Chun Pei Gai Pan

Chun Pei Gai Pan is een Chinees kipgerecht in een heerlijk frisse sinaasappelsaus. In Amerika is het razend populair en staat het gerecht bekend onder de naam “Orange Chicken”. Ik vind het best gek dat het in Nederland maar zelden op de menukaart van Chinese restaurants te vinden is. Reden te meer om het zelf te maken, want deze kip in Chinese sinaasappelsaus is echt waan-zin-nig!  De kip wordt eerst gefrituurd en is dus lekker knapperig. De saus is lekker sticky en zoet. Dit maakt het een perfect gerecht voor de hele familie.

Ik serveerde deze kip in Chinese sinaasappelsaus met witte rijst, verse koriander en – voor de volwassenen – wat fijngesneden rode peper. Deze meloen salade met gember en limoen smaakt er trouwens bijzonder goed bij.

Kip in Chinese sinaasappelsaus
Voorbereidingstijd
15 min
Bereidingstijd
25 min
Totale tijd
40 min
 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Chinees
Keyword: chinees, kip, sinaasappel
Aantal porties: 4 personen
Ingrediënten
Voor de kip:
  • 4 kipfilets in hapklare stukjes gesneden van ongeveer 1 cm
  • 3 eieren
  • 45 gram maizena
  • 45 gram bloem
  • zout en peper
  • 1 liter zonnebloemolie (om te frituren)
Voor de sinaasappelsaus:
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • snufje chilivlokken optioneel
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • stukje gember van ongeveer 1,5 cm
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel maizena
Garnering (optioneel)
  • 1 eetlepel verse koriander fijngehakt
  • 0,5 rode Spaanse peper in ringetjes gesneden, zaadjes verwijderd
Bereidingswijze
Voor de sinaasappelsaus:
  1. 1. Begin met het maken van de saus. Verhit in een ruime pan de eetlepel olie en fruit hierin de knoflook en eventueel de chilivlokken ongeveer 2 minuten zachtjes aan. Chilivlokken zijn optioneel. Hou je van een beetje pit? Dan zou ik ze zeker toevoegen. Kook je voor kinderen? Laat ze dan weg en garneer het gerecht op het einde voor de liefhebbers met wat fijngesneden rode peper.

  2. 2. Schil het stukje gember en rasp dit fijn.

  3. 3. Voeg sinaasappelsap, suiker, rijstazijn, sojasaus en geraspte gember toe en verwarm het geheel ongeveer 5 minuten.

  4. 4. Meng in een kommetje de maizena met twee eetlepels water tot een glad mengsel zonder klontjes. Doe dit bij de sinaasappelsaus en meng totdat de saus begint te binden. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

  5. 5. Meng nu de sinaasappelrasp door de saus en houd de saus warm maar laat hem niet koken.

Voor de kip:
  1. 6. Doe de bloem, maizena en een snufje peper en zout in een diep bord en meng goed.

  2. 7. Klop de eieren los in een ruime kom.

  3. 8. Haal de blokjes kip nu eerst door het ei en vervolgens door het bloem mengsel. Leg ze op een bord.

  4. 9. Doe de olie in een pan met dikke bodem en verwarm tot 180 graden. Frituur de stukjes kip in 2 tot 3 minuten gaar. Vergeet niet om de kip af en toe met een schuimspaan om te draaien zodat de stukjes rondom mooi goudbruin worden. Laat de gefrituurde kip uitlekken op een stukje keukenrol. Herhaal dit totdat je alle kip hebt gefrituurd.

Serveren:
  1. 10. Meng de gefrituurde kip met de saus en serveer met witte rijst. Garneer het gerecht met fijngehakte koriander en - wanneer je van spicy houdt - in ringetjes gesneden Spaanse peper.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.