Blog, Moestuin, Tips van Mama's Tuintje

Tip van Mama’s Tuintje: kruiden bewaren

Ik kook heel graag en veel met verse kruiden en ben erg blij met mijn kruidentuin die ik een paar jaar geleden heb aangelegd. Sommige kruiden zijn winterhard. Daarvan kan ik het hele jaar oogsten, zoals salie. Maar voor de meeste kruiden moet ik ’s winters en in het voorjaar naar de groenteboer of supermarkt. Heel handig dat tegenwoordig zoveel verse kruiden verkrijgbaar zijn, maar vaak zit er net iets teveel in de verpakking dan wat ik nodig heb voor het recept. Als je de kruiden zo in de koelkast zou leggen, kun je ze waarschijnlijk de volgende dag weggooien. Zonde!

Mijn tip om kruiden langer vers te houden is om ze in een vochtig gemaakt stukje keukenpapier te rollen en ze vervolgens in de groentela van de koelkast te bewaren. Op deze manier blijven de meeste kruiden, zoals munt, oregano, bieslook, dragon en dille wel tot vijf dagen langer goed. Ook peterselie en koriander bewaar ik meestal in een stukje vochtige keukenrol, maar je zou deze kruiden ook in een glaasje met wat water in de koelkast kunnen zetten. Net wat je prettig vindt (ik ben zo niet handig, dus bij mij zou het zomaar kunnen dat zo’n kruidenvaasje omkiept en de hele koelkast vol water en kruiden ligt 😉 ). Voor het bewaren van basilicum moet je heel erg opletten dat je het keukenpapier maar een heel klein beetje vochtig maakt. Wanneer het papier te nat is, worden de blaadjes van de basilicum snel bruin door het teveel aan vocht.

Ik pas het “keukenroltrucje” voor vrijwel alle kruiden toe. Op deze manier kan ik ook fijn verse kruiden tijdens de “grote weekboodschappen” kopen en hoef ik niet apart naar de winkel. Bespaart weer mooi wat tijd 🙂

Sommige verse kruiden kun je trouwens ook invriezen. Ik doe dat veel laurier en met Aziatische kruiden zoals citroengras (sereh) en limoenblaadjes (djeroek poeroet). Ook gember, laos en korianderwortel vries ik in. Eerst wassen, dan goed drogen en dan gewoon in een plastic zakje in de diepvries. Zo heb je hebt altijd kruiden op voorraad voor een lekkere curry! Ingevroren kruiden blijven ongeveer zes tot negen maanden goed, daarna verliezen ze hun geur en smaak.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.