Moestuin

Mama’s Tuintje in juni: volop actie

Juni is mijn favoriete moestuinmaand. Er is zoveel te beleven en te doen in de tuin. Al je zintuigen worden geprikkeld wanneer je in juni de tuin inloopt. Je ziet de planten bijna groeien, hoort de bijen vrolijk zoemen, kunt al aardig wat proeven en er is volop werk dus handen uit de mouwen! In deze blog vertel ik waar ik allemaal mee bezig ben en hoe het gaat.

Qua weer zijn we vorig jaar misschien wat verwend met de warmte en hoeveelheid zon, maar jongens jongens, wat is het fantastisch moestuinweer geweest de afgelopen weken! Door de vele zonuren, het (redelijk) warme weer en de buien die we hebben gehad schieten de planten de lucht in.

De eerste oogst

Soms sta ik gewoon even stilletjes om me heen te kijken in de tuin. Ik kan mijn geluk niet op wanneer ik naar al het lekkers kijk wat er nu in de tuin groeit. We genieten op dit moment volop van de knapperige verse kropsla, de eerste erwten zijn ook al verslonden en de aardbeien krijgen amper tijd om te rijpen. Tren en Koen houden ze met haviksogen in de gaten en ruziën wie mag plukken (lees: snoepen), hahaha!

Radijs en spinazie zijn ook bijna goed om geoogst te worden, en voor de rest zal ik nog even geduld moeten hebben. Alhoewel… vandaag zag ik dat de eerste tomaten in de kas al beginnen te verkleuren en spotte ik een ieniemienie komkommertje. Als het weer zo blijft zoals nu, dan kan het best snel gaan.

Uitplanten

Vandaag ging de laatste courgetteplant, bindsla en krulsla de grond in en daarmee zijn de meeste groenten nu wel buiten uitgeplant. Ik heb nog een (reserve) flespompoen in een pot staan, en ook nog wat overschot aan tomatenplanten. Misschien vind ik daar nog een gaatje voor en anders geef ik ze lekker weg. Er is vast wel iemand die ik daar blij mee kan maken. Ook heb ik een week of vier geleden nog wat lage zonnebloemen voorgezaaid die nu groot genoeg om buiten uitgeplant te worden. Voor de rest zit dit klusje er voorlopig op. Best jammer eigenlijk, ik vind het altijd wel een bijzonder en spannend moment wanneer ik mijn “baby’s” in de volle grond zet. Op de een of andere manier voelt het een beetje als loslaten. Nu moeten ze het zelf gaan doen (of ben ik heel gek dat ik dit zeg?).

Er wordt nog steeds gezaaid

Hoewel de maanden maart tot en met mei highlife zijn, kun je ook in juni nog volop aan de slag met zaaien. De radijsjes zijn bijna goed om geoogst te worden, dus zaaide ik vandaag alvast een nieuw rijtje zodat ik over een paar weken nog steeds radijsjes uit eigen tuin kan eten. De snijbiet was ik helemaal vergeten (slik…), dus ook daar zaaide ik vandaag een paar van op een kale plek tussen de bleekselderij, courgette en het nieuwe rijtje radijs. Vorige week scoorde ik nog wat bloemzaden die vandaag ook de grond in mochten; zinnia en klaproos. Altijd gezellig om wat kleur aan de moestuin toe te voegen èn goed voor de bijen. Ben benieuwd hoe de tuin eruit ziet wanneer ze bloeien!

Andere klusjes

Het warme en wisselvallige weer heeft ook nadelen. Onkruid groeit net zo hard mee. Wanneer ik het over andere moestuinklusjes heb, is dat vooral wieden, wieden en nog eens wieden. Soms een beetje frustrerend want voor je gevoel heb je het dan net mooi op orde en kun je weer van voor af aan beginnen. Ach, ik vind het ook wel lekker om af en toe op m’n knieën lekker in de modder te wroeten. Verstand op nul, even mijn hoofd leeg. En wanneer ik dan een stukje grond weer helemaal netjes heb, geeft dat ook weer heel veel voldoening. Dat wieden is dus helemaal niet zo erg. Sterker nog: het is heel nuttig. Want al dat onkruid verdwijnt linea recta op de composthoop. Kan ik de grond straks fijn mee verwennen 🙂

Verder controleer ik regelmatig de tomatenplanten. Bind ik ze verder op en ontdoe ik ze van de dieven. In deze blog lees je hoe ik mijn tomaten verzorg.

Buiten geef ik de planten niet zoveel water. Is ook niet echt nodig met dit weer. In de kas doe ik dat wel. Ik heb een heel kleine kas, van 3m2, en daar kan de temperatuur snel oplopen. Ook al is het buiten maar 20 graden, in de kas kan het dan best 45 graden zijn. Het raam van de kas staat nu dag en nacht open, en ’s ochtends zet ik ook de deur wagenwijd open zodat het niet al te warm wordt en de insecten lekker in en uit kunnen vliegen. De planten die in de kas staan geef ik iedere dag water, soms wel twee keer.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.