Recepten

Frisse meloen salade met gember en limoen

Het wordt aankomend weekend zomers warm! Hoog tijd dus voor een lekker verfrissend salade recept. Deze salade van meloen met gember en limoen is heerlijk bij de barbecue maar smaakt ook fantastisch als tussendoortje of als een licht dessert. De salade is supermakkelijk te maken, het enige waar je echt op moet letten is dat de meloenen die je gebruikt goed rijp zijn. De salade komt dan het best tot z’n recht en bovendien kunnen de smaken van de dressing dan beter in de meloen trekken.

De dressing is eigenlijk een siroop die je maakt van gember, limoen, water en suiker. Je kunt zelf een beetje spelen met de hoeveelheden van de ingrediënten voor de siroop, het komt niet zo nauw. Doe gewoon wat je lekker vindt. Dus als jij van een beetje pit houdt, doe je gewoon wat meer gember erin. En zo kun je ook de hoeveelheid zuur (limoen) en zoet (suiker) naar eigen smaak aanpassen.

Ik vind het zelf het fijnst om de meloen salade zonder de siroop te serveren, zeker wanneer ik het als bijgerecht opdien. Niet omdat het niet lekker is om de meloen in de siroop te laten liggen. Nee, ik hou gewoon niet zo van zo’n plas siroop op mijn bord. Je kunt er dus zelf voor kiezen of je de siroop bij de meloen laat of niet. Haal je de meloen eruit? Dan kan ik je aanraden om de siroop als aanlenglimonade te gebruiken. Lekker fris met een ijsklontje 🙂

Laat je inspireren door mijn recept, maar pas het aan naar jouw wensen!

Meloen salade met gember en limoen
Voorbereidingstijd
5 min
Bereidingstijd
10 min
Rusttijd (afkoelen en marineren)
3 uur
Totale tijd
3 uur 15 min
 

Een frisse salade die heerlijk is op een zomerse dag

Gang: Bijgerecht, Dessert, salade
Keuken: Aziatisch
Keyword: gember, limoen, meloen
Aantal porties: 4 personen
Ingrediënten
  • 0,5 Galia meloen
  • 0,5 Cantaloupe meloen
  • 1 limoen
  • 2 cm gemberwortel
  • 100 gram suiker
  • 250 ml water
Bereidingswijze
  1. - Rasp de limoen en pers hem uit.

  2. - Schil de gember en rasp deze ook.

  3. - Doe het water met de suiker, limoensap, limoenrasp en de geraspte gember in een pan en verwarm dit totdat de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur.

  4. - Verwijder de pitten uit de meloen en maak met een meloenbolletjes schep bolletjes van het vruchtvlees. Heb je niet zo'n bolletjesmaker? Snijd dan de meloen in gewone blokjes (wel eerst de schil verwijderen 😉 )

  5. - Schenk de gembersiroop door een zeef uit over de meloen en schep de siroop even goed door de meloen zodat alle bolletjes met een laagje gembersiroop bedekt zijn. Zet in de koelkast en laat minimaal 2 uur intrekken.

  6. - Serveer de meloen als salade of tussendoortje naar keus met of zonder siroop.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.