Blog, Recepten

Zon (euh oven) gedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten is iets wat ik eigenlijk altijd wel in huis heb. Gedroogde tomaten zijn lekker bij bijna alles; op brood, door de pasta, in een salade, bij de borrel, tapenade, noem maar op. Bovendien vinden de kinderen de zoete smaak heel lekker (ook niet geheel onbelangrijk ­čśë ) Deze week oogstte ik een flinke hoeveelheid tomaten uit de tuin, en omdat ik ze niet allemaal in een keer op kan eten besloot ik om een deel te drogen in de oven.

Zelf tomaten drogen is heel simpel en je hebt er niet veel voor nodig. Alleen geduld en tijd. Ik besloot ’s avonds om 20.30 te beginnen en had eigenlijk verwacht dat de tomaten na twee uur in de oven wel klaar zouden zijn. Niet dus, ik moest tot middernacht opblijven… Hoe lang het hele proces precies duurt hangt af van hoe vochtig en hoe groot de tomaten zijn.

Onderstaand mijn recept. Dit is genoeg voor twee potten tomaten van 500 cc.

Gedroogde tomaten uit de oven
Voorbereidingstijd
10 min
Oventijd
3 uur
 
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Keyword: Tomaat
Ingredi├źnten
  • 1250 gram tomaten
  • 5 teentjes knoflook
  • flinke handvol tijmblaadjes
  • zeezout
  • 800 cc olijfolie
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 100 graden

  2. Was de tomaten, droog ze en snijd de tomaten doormidden. Grote tomaten kun je in vieren snijden.

  3. Leg de tomaten op de schil-kant op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

  4. Plet de knoflook en verwijder de schil. Leg de knoflook tussen de tomaten.

  5. Bestrooi met tijm, zeezout en een beetje olijfolie en zet de bakplaat in de oven. Zorg ervoor dat de oven op een kiertje staat (ik deed een houten pollepel tussen de deur) zodat het vocht van de tomaten niet in de oven blijft hangen.

  6. Mijn tomaten deden er ongeveer drie uur over voor ze goed waren. Je moet zelf een beetje inschatten hoe lang jouw tomaten in de oven moeten. Check dus regelmatig.

  7. Laat de tomaten enigszins afkoelen en doe ze in gesteriliseerde potten. Overgiet met olijfolie en druk even aan met een vork zodat alle lucht kan ontsnappen. 

  8. Sluit de potten goed af en bewaar in de koelkast 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.