Blog, Over Mama's Tuintje

Mama’s Tuintje in augustus: problemen met de moestuingrond

Augustus. We zitten midden in het oogst-seizoen. Maar hoe gaat het nu eigenlijk in Mama’s Tuintje? Wat is er terecht gekomen van alle plannen die ik aan het begin van het seizoen had? Jullie hebben al kunnen lezen dat de courgettes en pompoenen het fantastisch doen. En de sla en wortels gaan ook goed. Maar de rest? Heel eerlijk? Niet echt top 🙁

Ok, ok, ik mag niet klagen. Ik oogst nog steeds ook andere groenten uit de moestuin dan alleen courgettes hoor. Het gaat gewoon niet zo goed als ik gewend ben. De tomaten geven bijvoorbeeld best wat vruchten, maar de planten hebben niet de grootte die ik gewend ben. Deels heeft dat natuurlijk te maken met het droge weer van de laatste tijd, maar het echte probleem is een stuk groter.

Mama’s Tuintje ligt dit jaar voor het eerst op een andere plek. Vorig jaar konden we een stukje grond naast ons huis bijkopen, en dat hebben we bij onze tuin betrokken. De moestuin lag eerst grotendeels in de schaduw, dus ik was hartstikke blij dat ik de hele mik-mak nu kon verhuizen naar een mooie zonovergoten plek. Kas afgebroken en opnieuw opgezet, mooi hek om de nieuwe tuin, paden van boomschors, het plan was snel gemaakt. Eén ding was ik vergeten: ik had niet nagedacht over de grond. Want die grond waar ik Mama’s Tuintje op aanlegde,  is jarenlang in gebruik geweest als landbouwgrond. Hartstikke hard… Het heeft me bloed, zweet en tranen – en gelukkig veel hulp van mijn lieve vriend 😉 – gekost om de grond los te maken. En toen alles eenmaal klaar was, was ik zo blij dat ik heel enthousiast ben begonnen met zaaien en planten. Het was op dat moment begin april en ik had de moestuinkriebels flink te pakken!

Hoewel het weer prima was in april en mei (regelmatig regen, genoeg zon), merkte ik al snel dat de planten het niet zo goed deden als ik gewend was in mijn oude schaduwrijke moestuin. De akkerwinde en ander onkruid groeiden daarentegen weelderig. Toen ik op een dag op mijn knieën dat onkruid zat te wieden, realiseerde ik me dat ik in mijn nieuwe moestuin nog nooit ook maar één enkele regenworm had gezien. En toen ging er dus een belletje rinkelen. De grond…

Door het intensieve gebruik als landbouwgrond is de aarde in Mama’s Tuintje volledig uitgeput. Ik ben blij dat ik dit jaar ben begonnen met het composteren van mijn groente-, fruit- en tuinafval. Het is voor het eerst dat ik dat doe, en ik hoop dat ik voor het volgende moestuinseizoen begint de grond kan voorzien van een flinke laag eigen compost. Het zal vast en zeker nog een paar jaar duren voordat de kwaliteit van de moestuingrond helemaal optimaal is, maar het begin is er. En in de tussentijd blijf ik proberen en geniet ik gewoon van wat de grond in Mama’s Tuintje mij op dat moment wèl wilt bieden 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.