Recepten

Een lichte zomerse risotto met doperwten en garnalen

De doperwten in Mama’s Tuintje gaan als een trein! We hebben al een paar keer kunnen genieten van de heerlijk zoete groene pareltjes en nog steeds hangen de planten vol. De erwtjes staan op dit moment bij ons thuis zeker twee keer per week op het menu, want vers zijn ze het allerlekkerst. Vandaag deel ik een van mijn favoriete erwtjes-recepten: risotto met doperwten en garnalen.

Verse doperwten

Waarschuwing: wanneer je eenmaal verse doperwten hebt geproefd, dan vind je diepvrieserwten, of – nog erger – erwten uit pot of blik hierna een stuk minder lekker. Verse doperwten zijn heerlijk zoet en lekker knapperig. Zelfs rauw kun je ze eten!

Wanneer je verse doperwten wilt maken dan heb je ongeveer 500 gram erwten in peul nodig om uiteindelijk circa 175 gram over te houden. Voor dit recept moet je dus op zo’n 1200 gram peulen nodig.

Mocht je trouwens geen verse doperwten kunnen krijgen – of geen tijd en zin hebben om de erwtjes te doppen – dan kun je natuurlijk ook diepvrieserwten gebruiken.

Zomerse risotto met doperwten en garnalen
Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
25 min
Totale tijd
45 min
 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Keyword: doperwten, erwten, garnalen, risotto
Aantal porties: 6 personen
Ingredi├źnten
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij geschild en fijngehakt
  • 400 gram risottorijst
  • 2 glazen droge witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 400 gram verse doperwten (gedopt gewicht)
  • 400 gram gekookte garnalen gepeld
  • 25 gram verse dille fijngehakt
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
  1. 1. Doe de olijfolie en een eetlepel boter in een grote hapjespan en fruit hierin de ui en bleekselderij 10 minuten op laag vuur, zonder dat ze kleuren. Wanneer de groenten zacht zijn, zet je het vuur iets hoger en doe je de rijst erbij. Blijf roeren totdat de korrels een beetje glazig worden. Dit duurt ongeveer 1 minuut.

  2. 2. Giet de wijn bij de rijst en blijf roeren. De alcohol verdampt, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat de kinderen na de maaltijd een beetje tipsy zijn ­čśë De wijn gebruik je om de rijst een lekker aroma te geven

  3. 3. Wanneer de wijn helemaal door de rijst is opgenomen zet je het vuur laag en schenk je met een soeplepel - lepel voor lepel - de bouillon erbij. Na iedere lepel wacht je tot de bouillon door de rijst is opgenomen. Blijf regelmatig roeren. 

  4. 4. Na ongeveer 15 minuten doe je de doperwten bij de risotto. Ga verder met het lepel voor lepel toevoegen van de bouillon.

  5. 5. Proef tussendoor telkens de rijst om te controleren of hij gaar is. De rijst moet zacht zijn, maar wel nog een beetje "bite" hebben. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Mocht dat niet het geval zijn, dan doe je nog wat extra bouillon erbij. Als de bouillon op is voordat de risotto gaar is, dan kun je ook wat kokend water gebruiken.

  6. 6. Wanneer de rijst gaar is, roer je de garnalen, dille, Parmezaanse kaas en de andere eetlepel boter door de rijst. Breng nu pas op smaak met peper en zout (de Parmezaanse kaas is al gezouten, vandaar dat je moet wachten tot het laatste moment). 

  7. 7. Laat de risotto voor het serveren nog 2 minuten staan met de deksel op de pan. Zo wordt hij lekker smeuig. Serveer de risotto hierna direct.

Dille over?

Heb je dille over en wil je deze nog even bewaren? In deze blog leg ik uit hoe je dat het best kunt doen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.