Recepten

Rode bessenjam met kaneel en minder suiker

In de voortuin van het huis staat een snoephaag. Die stond er al toen we hier in 2014 kwamen wonen. De haag is niet groot – er staan maar een paar struiken – maar dat is voldoende voor een hoop plezier. Iedere keer wanneer we de oprit aflopen, willen de kinderen even van alle lekkere vruchten snoepen. Frambozen, kruisbessen, zwarte bessen, bramen en rode bessen (aalbessen). Die laatste doet het bijzonder goed dit jaar. Er staat maar één enkele rode bessenstruik in de haag, en die leverde dit jaar een oogst op van maar liefst 2 kilo ! En dat was de opbrengst nadat de vogels en kinderen al volop van de vruchtjes gepikt hadden en het overschot was schoongemaakt. Genoeg dus om een paar potten heerlijke jam van te maken.

Zoals gezegd, de kinderen vinden het heerlijk om van de rode bessen te snoepen. Liefst direct van de struik. Lekker vieze handen en vieze snoetjes kweken 🙈 Zelf ben ik eerlijk gezegd niet zo’n grote fan van rode bessen. Ik vind ze wat te zuur om zo te eten. Maar verwerkt in een lekkere jam smaken ze fantastisch! Probeer deze variant eens, met een vleugje kaneel en vanille. Dat geeft de zurige jam een heerlijk kruidige twist.

Net zoals bij de rabarber-aardbeienjam gebruik ik ook in deze jam minder suiker. Om de suiker helemaal weg te laten vind ik echter wat veel van het goede. Voor mijn smaak en die van mijn kinderen wordt de rode bessenjam dan te zuur. Maar met wat minder suiker is hij al een stuk beter (en lekkerder) dan de meeste varianten die je in de winkel koopt!

Rode bessenjam met kaneel en vanille
Voorbereidingstijd
1 uur 10 min
Bereidingstijd
10 min
Totale tijd
1 uur 20 min
 
Gang: Bijgerecht, broodbeleg, Lunch, Ontbijt
Keyword: aalbes, jam, kaneel, rode bes, rode bessen, vanille
Aantal porties: 6 potten
Ingrediënten
 • 1 kilo aalbessen (rode bessen)
 • 100 gram rietsuiker
 • 25 gram vanillesuiker
 • 1 kaneelstokje
 • 1 zakje geleipoeder
Extra:
 • 6 gesteriliseerde jampotten van 325 ml
Bereidingswijze
 1. 1. Verwijder de aalbessen van de steeltjes, was ze en laat ze kort uitlekken in een vergiet. Ze hoeven niet helemaal droog te zijn, er mag best nog wat vocht aan zitten.

 2. 2. Doe de aalbessen in een grote pan met dikke bodem. Voeg rietsuiker, vanillestuiker en kaneelstokje toe en breng aan de kook.

 3. 3. Laat de aalbessen even goed doorkoken, zodat ze openbarsten. Wanneer je niet van hele bessen in je jam houdt, kun je de bessen eventueel wat fijner maken met de staafmixer. Haal dan wel eerst even het kaneelstokje eruit want het is natuurlijk niet lekker wanneer je straks stukjes hout in je jam hebt.

 4. 4. Doe al roerend de geleipoeder erbij en laat nog een minuutje doorkoken.

 5. 5. Verwijder het kaneelstokje (als je dat niet al gedaan hebt) en doe de jam in gesteriliseerde potten. Sluit de potten direct goed af en zet ze ondersteboven. Laat zo staan totdat de jam is afgekoeld.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.