Recepten

Slasoep? Ja, slasoep van (doorgeschoten) sla uit Mama’s Tuintje

Heb je sla in de tuin die begint door te schieten? Of sla in de koelkast die niet vers genoeg meer is om in een frisse salade te verwerken? Lucky you!! Want wist je dat je van sla ook heel goed soep kunt maken? Slasoep is lekker, makkelijk en gezond. Nooit meer weggooien dus, die sla ­čśâ

Ik maakte van een paar minder mooie en een aantal doorgeschoten kroppen sla een heerlijk frisse slasoep. Toevallig had ik die dag ook wat koriander geoogst, en de wortel van de koriander heb ik fijngesneden en met de ui mee gefruit. Koriander heeft een vrij uitgesproken smaak, niet iedereen houdt ervan, dus laat dit gerust achterwege wanneer je koriander niet lekker vindt! Je proeft het namelijk best goed terug in de soep. En zonder is de soep nog steeds heel lekker.

Om de soep wat extra te vullen, deed ik wat doperwten erbij. Niet alleen als extra vulling, maar ook omdat de kinderen het leuk vinden om die kleine groene knikkertjes uit de soep te vissen. Dat maakt het een stuk gezelliger aan tafel ­čśë
Op de foto zie je dat er nog wat garnalen in de soep zitten. Die had ik toevallig nog in de koelkast en moesten op. Een lekkere toevoeging, maar dat hoeft natuurlijk niet per s├ę erin.

Slasoep met koriander en doperwten
Voorbereidingstijd
15 min
Bereidingstijd
10 min
Totale tijd
25 min
 
Gang: soep, tussengerecht, voorgerecht
Keyword: doperwten, erwten, koriander, kropsla, slasoep, soep
Aantal porties: 4 personen
Ingredi├źnten
  • 25 gram boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 koriander wortels fijngehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 kroppen kropsla schoongemaakt en gewassen
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 200 gram verse doperwten (gedopt gewicht)
  • 1 eidooier
  • 150 ml slagroom
Optioneel ter garnering:
  • 200 gram gepelde roze garnalen
Bereidingswijze
  1. 1. Verwarm in een grote soeppan de boter todat deze gesmolten is, maar niet kleurt. Fruit hierin de ui, knoflook en fijngehakte korianderwortel in ongeveer 3 minuten gaar en glazig.

  2. 2. Doe de bloem erbij en roer dit nog een minuutje door.

  3. 3. Voeg nu de slablaadjes toe en schep een paar keer om.

  4. 4. Doe de bouillon erbij, breng aan de kook en laat de soep ongeveer 5 minuten koken totdat de sla zacht is.

  5. 5. Pureer de soep met de staafmixer. Wanneer je van heel fijne soep houdt, kun je op dit moment de soep boven een andere pan zeven.

  6. 6. Doe de doperwten bij de soep en laat nog ongeveer 3 minuten zachtjes koken.

  7. 7. Doe de room en de eidooier in een ruime kom en klop dit goed door elkaar. Schep hier nu een lepel hete soep door. Roer opnieuw goed door en voeg nog een lepel hete soep toe. Doe nu het roommengsel al roerend in de pan.

  8. 8. Breng de soep op smaak met peper en zout.

  9. 9. Garneer eventueel met wat garnalen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.