Recepten

Spaanse tortilla boordevol verse groenten

Hier in het zuiden van Nederland is de schoolvakantie inmiddels al een week op weg. Wij brengen de vakantie lekker thuis door. Voor het weer hoeven we niet weg, dat is hier ook heerlijk. Het lijkt ons gewoon heel fijn om samen met de kinderen leuke dingen te ondernemen in de buurt. Een fietstochtje, picknick, kamperen in de tuin, noem maar op. Qua eten vinden we het wel leuk om het over de grens te zoeken. Spaanse tortilla is een goed voorbeeld van een gerecht dat wij deze zomer vaak zullen eten. En omdat we hier zoveel lekkere groenten in de tuin hebben staan, kon ik het niet laten om de klassieker vol te proppen met verse spinazie en doperwten. Dat maakt dit gerecht èn een stuk lekkerder èn een stuk gezonder.

Een Spaanse tortilla is eigenlijk niets meer dan een dikke omelet van ei en aardappels. Meestal gaat er nog wat ui en knoflook in, maar dat is het dan wel zo’n beetje. Omdat een Spaanse tortilla eigenlijk heel eenvoudig is, leent dit gerecht zich uitstekend om mee te variëren. Je kunt er dus allerlei soorten groenten in doen, zoals bijvoorbeeld de spinazie en doperwten waarmee ik de tortilla maakte.

De tortilla is super veelzijdig en geschikt voor ieder moment van de dag. Als stevige lunch, als hapje (tapa) bij de borrel of als hoofdgerecht met een lekkere salade erbij. Je kunt hem bovendien zowel warm als koud eten, dus ideaal ook om mee te nemen tijdens een zomerse picknick.

Echte marjolein

Ik probeer altijd zo min mogelijk zout te gebruiken in mijn gerechten. In plaats daarvan kook ik veel en graag met verse kruiden. Liefst uit eigen tuin natuurlijk 😉 In dit recept voeg ik echte marjolein (majoraan) toe. Dit lijkt een beetje op oregano, maar is wat zachter en zoeter. De plant komt van origine uit het Middellands Zeegebied en het kruid wordt veel in aardappelgerechten gebruikt. Perfect dus om hiermee de tortilla wat meer pit te geven! En heb je nog wat echte marjolein over en wil je dit graag bewaren? In deze blog geef ik je tips hoe je dat het best kunt doen.

5 van 1 stem
Tortilla met spinazie en doperwten
Voorbereidingstijd
20 min
Oventijd
40 min
Totale tijd
1 uur
 
Gang: hapje, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Spaans
Keyword: aardappel, doperwten, ei, spinazie
Aantal porties: 6 personen
Ingrediënten
  • 500 gram aardappel geschild en in kleine blokjes van 1 cm gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 200 gram spinazie gewassen
  • 1 handvol echte marjolein (majoraan) alleen de blaadjes
  • 200 gram doperwten (gedopt gewicht)
  • 3 eieren
  • 150 ml melk
  • 75 gram belegen kaas geraspt
  • peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
  1. 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. 2. Kook de aardappelblokjes 5 minuten en giet vervolgens af. Laat de aardappel afkoelen.

  3. 3. Verhit in een wok of grote hapjespan 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes aan. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe en roerbak mee totdat de spinazie slinkt en het vocht is verdampt. Doe ook de echte marjolein erbij en roerbak even mee.

  4. 4. Je kunt nu eventueel met de staafmixer de spinazie fijn maken. Dit hoeft niet, maar ik doe dit omdat mijn kinderen het lekkerder vinden wanneer er geen hele blaadjes spinazie in de tortilla zitten.

  5. 5. Laat de spinazie ook afkoelen.

  6. 6. Vet een ovenvaste koekenpan of siliconen bakvorm in met de overgebleven eetlepel olie.

  7. 7. Klop in een grote kom de eieren met de melk los. Doe hier de aardappelblokjes, spinazie, doperwten en geraspte kaas bij. Meng goed.

  8. 8. Doe het hele mengsel in de pan of bakvorm en bak het circa 35-40 minuten in de oven. Controleer of de tortilla gaar is door met een satéprikker in het midden te prikken. Is deze nog schoon? Dan is de tortilla goed. Anders laat je hem nog iets langer in de oven staan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Theo de By 16 oktober 2019 at 07:43

    Goed recept Maud, was erg lekker

    • Reply mamastuintje 16 oktober 2019 at 11:16

      Fijn dat het gesmaakt heeft!

      Groetjes, Maud

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.