Blog, Over Mama's Tuintje

Tijdreizen in Oostenrijk

Na alle luxe tijdens ons verblijf in Italië, brachten we het tweede – en laatste – deel van onze vakantie door in het Riedingtal in Oostenrijk. Een prachtig natuurgebied, vlakbij Lungau in het Salzburger Land. Roy had op internet een mooie almhut gevonden die we voor een week konden huren. De ligging van onze hut was waanzinnig op 1,700 meter hoogte en een 14 kilometer lange bergweg verwijderd van het dichtstbijzijnde dorp. Adembenemend mooi… Af en toe kwamen er wat wandelaars of fietsers voorbij of zagen we boeren aan het werk met hun koeien in de fris ruikende en prachtig bloeiende alpenweiden.  Voor de rest was er alleen rust en natuurlijk ons gezin.

Een paar jaar geleden hebben Roy en ik tijdens een huttentocht in Oostenrijk al een paar keer in een berghut geslapen, maar die werden privé of door boeren uitgebaat. Hoewel we toen aan het einde van het seizoen de huttentocht liepen en het daarom in de hutten nooit erg druk was, waren we toch nooit alleen. Dit keer huurden we een almhut voor ons vieren waar we een week lang genoten van de indrukwekkend mooie omgeving en van elkaar.

Er bestaan in Oostenrijk heel primitieve hutten, zonder elektriciteit of stromend water. Echte schuilhutten dus, die de boeren gebruiken tijdens hun werk op de alm. Onze hut was twee jaar geleden verbouwd en een stuk groter gemaakt. Wij hadden wel elektriciteit, de sanitaire voorzieningen waren prima en er was zelfs warm water!

Het enige wat voor ons echt anders was dan thuis, was het koken op een houtgestookt fornuis, wat tegelijkertijd als verwarming diende voor de hele hut. Nou, dat was wel aan ons besteed J Thuis zou ik het denk ik niet praktisch vinden om de hele dag de kachel brandende te houden, maar tijdens de vakantie heb je daar tijd en geduld voor. En het heeft ook iets romantisch. Roy leerde Tren hoe hij vuurtje moest stoken, terwijl ik de aardappels schilde voor een simpele en goed vullende aardappelgratin uit de oven. Lekker stevige kost, ideaal na een dag in de natuur.

Over die natuur gesproken: wat een verschil met Nederland! Nederland is een echt melkland. Ik heb wel eens gelezen dat wij Nederlanders de meeste melk consumeren van heel de wereld. Maar is het jou ook opgevallen dat er steeds minder koeien in de wei staan? Bij ons in de buurt is een boer die meer dan 300 koeien heeft, maar ik zie ze zelden buiten. Terwijl er toch echt genoeg weiland is. Dat weiland is prachtig groen, zonder een enkel bloemetje of sprietje onkruid, en zonder koeien. Dat is op de alm in Oostenrijk wel anders!

Het is juni en de almen staan vol prachtige bloemen, kruiden en verschillende grassoorten. ’s Ochtends in alle vroegte horen we de bel van koe Frieda vrolijk klingelen en onder wat geloei lopen de negen koeien achter de boer aan naar de stal waar ze gemolken worden. De stal grenst aan de keuken van de kleine boerderij en de onderste helft van de deur tussen beide ruimten moet dicht blijven, anders bestaat de kans dat de keukenkastjes beschilderd worden met verse koeienpoep. Na het melken gaan de koeien direct weer naar buiten waar ze vrij rondlopen op de alm. ’s Avonds tegen zessen wordt dit tafereel herhaald en in de tussentijd maakt de boerin voor ons boter en heidelbeermilch (bosbessenmelk) van de vers gemolken melk.

Natuurlijk weet ik ook dat dit voor een professionele boer in Nederland financieel niet haalbaar is, en dan heb ik het nog niet eens over wat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hier van zou vinden. Maar toch… Soms zou je willen dat je even terug in de tijd zou kunnen gaan. Al is het alleen maar omdat de kinderen met eigen ogen te laten zien hoe het er vroeger aan toe ging. Hoe hard de boeren moeten werken en hoe lekker verse melk kan zijn. Gelukkig kunnen we altijd terug naar “onze” hut in het Riedingtal…

Volg Mama’s Tuintje op Facebook en Instagram waar je de foto’s van onze vakantie kunt bewonderen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.