Kinderen, Recepten

Tren is ein-de-lijk vier jaar geworden!

Heel lang heeft hij ernaar uit gekeken, zijn vierde verjaardag. Al sinds dat broertje Koen twee werd, is Tren aan het aftellen totdat ook hij zijn verjaardag mocht vieren. Een heel bijzondere verjaardag, want vier jaar worden is voor een peuter (en voor mama ­čśë) het begin van een heel nieuw leven. Opeens ben je dan geen peuter meer, maar een kleuter. Afscheid nemen van het o zo vertrouwde kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal. Thuis vierden we feest, uiteraard met zelfgebakken taart. En… voor het eerst naar de basisschool. Wat keek Tren uit naar al deze bijzondere gebeurtenissen! Afgelopen vrijdag was het dan ein-de-lijk zover. Onze grote knul mocht vier kaarsjes uitblazen. In deze blog kun je lezen hoe wij deze speciale verjaardag vierden.

Nog zoveel nachtjes slapen

Al maanden hoorden we thuis niets anders dan “als ik straks vier jaar ben, dan…”. Maar wanneer is “straks”? Dat is best moeilijk uit te leggen aan een peuter die nog niet zo goed weet hoe lang een week – laat staan een maand – precies duurt. Dus maakten we een aftelkalender die we op Tren’s kamer ophingen. Iedere ochtend mocht Tren een kruisje zetten. Op die manier kon hij zien dat hij weer een nachtje korter hoefde te slapen totdat hij vier jaar was. Wij begonnen in maart al met aftellen en Tren is pas 31 mei jarig. Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat een aftelkalender van drie maanden best lang is. Want iedere dag opnieuw is het een teleurstelling dat er nog steeds heel veel nachtjes geslapen moeten worden. Volgende keer begin ik dus minder lang van tevoren. Maar het principe van een aftelkalender heeft wel geholpen om Tren te laten zien hoe lang iets – in dit geval zijn verjaardag – kan duren.

Ik vlieg naar de basisschool

Afscheid nemen op het kinderdagverblijf en op de peuterspeelzaal is niet niks. Daar hoort best een bijzondere traktatie bij. Ook nu was Pinterest mijn bron van inspiratie. Daar vond ik stoere vliegtuigjes┬ádie met bellenblaas en een doosje rozijntjes in elkaar geknutseld konden worden. Superleuk!! Bellen blazen vinden kinderen niet alleen heel leuk om te doen, het is ook nog eens feestelijk (ik word tenminste altijd vrolijk van die gekleurde zeepbellen). En rozijntjes zijn altijd wel een goed alternatief voor snoep. Dus ik ging aan de slag. Ok, toegegeven… het was best veel werk, daar had ik me toch iets op verkeken. Maar de vliegtuigjes zijn bijzonder leuk geworden en heel goed in de smaak gevallen bij de kids.

Speciaal voor de juffen

Als dank voor de fijne tijd die Tren bij het kinderdagverblijf en op de peuterspeelzaal kregen de juffen natuurlijk ook een cadeautje. Zij werden verwend met een door Tren geschilderd terracotta potje met daarin een aardbeienplantje. Dit is een heel leuke activiteit om samen met je kind te doen. Je kind kan eerst zelf lekker aan de gang met verf (ik gebruikte gewone acrylverf). De terracotta potjes goed laten drogen (liefst 24 uur, zeker wanneer er dikke klodders verf op zitten) en dan kan een volwassene het potje aflakken met vernis. Wanneer je dat niet doet, en je geeft het plantje water, dan wordt de acrylverf weer nat en geeft af. De vernis ook goed laten drogen (ook weer 24 uur) en dan kun je een leuk plantje in de pot zetten. Ik koos voor een aardbeienplant omdat ik het een leuk idee vind dat de juffen de hele zomer lang aardbeien kunnen snoepen en dan nog eens aan Tren kunnen terugdenken.

Spider-Man taart

Ik: “Tren, wat wil je voor een taart met je verjaardag?”
Tren: “Ik wil een taart met witte chocolade en aardbeien”.
Ok, mijn zoon heeft smaak ├Ęn hij weet wat hij wil. Mama moet aan de slag. Het wordt een witte chocolade cheesecake met aardbeien die ik voor hem maak. En niet zomaar een… Nee, een heuse Spider-Man cheesecake. Want Spider-Man is zijn held (ook al heeft hij de film nog nooit gezien, hahaha). Alles met Spider-Man is cool en stoer.┬áIk deel hieronder graag het recept.

Spider-Man cheesecake van witte chocolade en aardbeien
Voorbereidingstijd
50 min
Bereidingstijd
1 uur
Rusttijd
8 uur
Totale tijd
9 uur 50 min
 
Gang: Dessert, gebak, Taart, Traktatie
Keuken: Amerikaans
Keyword: aardbei, cheesecake, chocolade, spider-man, witte chocolade
Aantal porties: 16 personen
Ingredi├źnten
Ingredi├źnten voor de bodem:
  • 450 gram granenbiscuits
  • 175 gram ongezouten roomboter
Ingredi├źnten voor de taart:
  • 250 gram aardbeien (evt. uit de diepvries)
  • 1 eetlepel suiker
  • 0,5 eetlepel maizena
  • 250 gram witte chocolade
  • 600 gram roomkaas
  • 250 gram sour cream
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 eieren
Ingredi├źnten voor de Spider-Man versiering:
  • 10 grote aardbeien
  • 20 gram pure chocolade
  • 20 gram witte chocolade
Bereidingswijze
Aardbeiensaus:
  1. 1. Doe de aardbeien in een steelpan en pureer deze met een staafmixer tot een gladde puree (je kunt ze natuurlijk ook even in de blender doen).

  2. 2. Verwarm de aardbeien met een eetlepel suiker en laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes koken.

  3. 3. Doe in de maizena en een eetlepel water in een klein kommetje en roer goed totdat alle maizena is opgelost. Schenk dit bij de aardbeiensaus. Roer goed door en laat nog een minuut zachtjes pruttelen. Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.

Bodem:
  1. 4. Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met een beetje boter of zonnebloemolie en bekleed deze met bakpapier.

  2. 5. Doe de granenbiscuits in de keukenmachine of blender en maal deze helemaal fijn.

  3. 6. Verwarm de boter in een pan totdat deze gesmolten is en roer hier de koekkruimels door totdat alle boter goed is opgenomen.

  4. 7. Doe dit in de springvorm en bekleed hiermee de bodem en randen gelijkmatig. Je kunt hier het best de bolle kant van een lepel voor gebruiken, dan kun je de koek mooi glad strijken.

  5. 8. Verwarm de oven voor op 150 graden.

Vulling:
  1. 9. Smelt de witte chocolade au-bain-marie en al roerend totdat deze gesmolten is. Zodra de chocolade gesmolten is, haal je de kom uit het warme water en laat je de chocolade iets afkoelen (ongeveer 10 minuten).

  2. 10. Mix ondertussen de roomkaas in de keukenmachine (of met een handmixer) zacht en glad. Doe de sour cream en het vanille extract erbij en mix alles goed. Giet nu heel voorzichtig - in een dunne straal - de gesmolten witte chocolade erbij. Blijf ondertussen mixen totdat de chocolade volledig in het mengsel is opgenomen.

  3. 11. Spatel nu de eieren een voor een door het roomkaasmengsel. Voeg pas een nieuw ei toe wanneer het vorige ei helemaal opgenomen is.

  4. 12. Giet de helft van het roomkaasmengsel in de bakvorm. Giet hier vervolgens ongeveer 4/5 deel van de aardbeiensaus overheen. Giet nu de rest van het roomkaasmengsel over de aardbeiensaus en strijk de bovenkant glad. Tik de cheesecake nu twee keer op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.

  5. 13. Bak de cheesecake ongeveer een uur in de voorverwarmde oven totdat de zijkanten stevig zijn en het midden nog een beetje wiebelig. Zet de oven uit en zet de ovendeur op een kier. Laat de cheesecake in de oven afkoelen. Vervolgens zet je hem in een nachtje in de koelkast om verder op te laten stijven.

Spider-Man versiering:
  1. 14. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in twee├źn.

  2. 15. Smelt de pure chocolade au-bain-marie. Wanneer deze is gesmolten maak dip je de achterkant van een theelepel in de gesmolten chocolade en maak je hiermee twee ogen aan weerskanten van de bovenkant van de aardbei helften. Laat dit nu afkoelen en hard worden in de koelkast.

  3. 16. Smelt ondertussen de witte chocolade au-bain-marie. Haal de aardbeien uit de koelkast en neem maak met de achterkant van een theelepel het oogwit op de bruine ogen. Laat ook dit afkoelen in de koelkast.

  4. 17. Doe de rest van de aardbeiensaus in een spuitzak met een heel klein spuitmondje en teken hiermee een spinnenweb op de taart. Ben je niet helemaal zeker? Probeer het dan eerst even uit op een stukje bakpapier. Dan kun je testen hoeveel druk je op het spuitzakje moet zetten en hoe je je hand het best kunt houden zonder dat het een kliederboel wordt.

  5. 18. Versier de taart rondom met de Spider-Man aardbeien.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.