Blog, Moestuin

Wat komt er dit jaar in Mama’s Tuintje (hopelijk)

Hoewel ik er in de keuken wel van hou om nieuwe en exotische dingen uit te proberen, ben ik daar in de moestuin wat terughoudender in. Ik moestuinier nog niet zo heel lang (dit wordt pas mijn vierde moestuin seizoen) en stiekem moet ik bekennen dat ik niet zo heel veel van zaadjes en plantjes weet. Ik wil het mezelf daarom zo makkelijk mogelijk maken en geen heel ingewikkelde zaai- en/of kweektechnieken toepassen. De groenten die ik zaai zijn dus makkelijk. Veel van de groenten die ik kweek zijn “gewoon Hollands”. Onze voorouders kweekten ze al en ze doen het prima in ons wisselvallige klimaat. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Als je eenmaal een worteltje uit eigen tuin hebt geproefd, weet je dat dat in de verste verte niet te vergelijken is met een worteltje uit de supermarkt. Zoooo lekker…┬áMaar nog belangrijker dan het gemak: de groenten die ik kweek vind ik vooral heel lekker. Daar worden ze op geselecteerd. En daar horen ook een aantal zuid-Europese toppers bij, zoals tomaten en aubergines.

Wat ik zelf niet graag eet, dat zaai ik dus ook niet. Als ik ergens zelf geen groot fan van ben, hoe moet ik mijn kinderen dan overtuigen om daar grote hoeveelheden van te eten? Wij koken bijvoorbeeld niet zo graag boontjes. En als je boontjes kweekt, dan heb je gegarandeerd een hoge opbrengst. En zul je ze dus vaak op het menu moeten zetten… Tja, ik ben een lekkerbek ;-)Wat zaai ik dan wel? Nou, heel veel! Een overzicht:

 • Aubergine – Violetta Lunga
 • Augurk – Piccolo di Parigi
 • Bietjes – van die mooie Chioggia bietjes en goudgele “Golden Burpees”
 • Broccoli – Groene Clabrese Natalino
 • Courgette – Black Beauty
 • Erwten – Onward
 • Komkommers: “gewone” Sensation komkommers, en speciaal voor de kinderen van die kleine Patio Snackers
 • Kruiden: twee soorten basilicum (Italiano Classico en Thaise) en koriander. Ik heb nog heel veel andere kruiden in mijn kruidentuintje op het terras staan.
 • Paprika – blokpaprika
 • Pastinaak – halflange witte
 • Pepers – Jalopena Biker Billy, Piementos de Padron en Cayenne Large Thick. Wij houden wel van een beetje pit!
 • Pompoenen – Butternut en Uchiki Kuri
 • Prei – Herfstreuzen
 • Radijs – Cherry Belle
 • Sla – Kropsla Kagraner Summer, Little Gem en Lollo Bionda
 • Snijbonen – Vitalis (dus toch bonen ­čÖé Voor snijbonen maak ik een uitzondering, probeer dit recept van snijbonen in tomatensaus maar eens)
 • Tomaten – cherrytomaat Cerise, pruimtomaat Roma, vleestomaat Costoluto Fiorentino en mooie gestreepte Tigerella tomaten
 • Venkel – Summer Early
 • Wortel – Flakkee

De slasoorten, broccoli, snijbonen en erwten heb ik vorige week voorgezaaid en staan in de kas. Bij de sla zie ik de eerste blaadjes al boven de aarde uitpiepen. Kan niet wachten om te proeven!

Aubergines, augurk, komkommers, tomaten, paprika’s, pepers, pompoen en courgette zaai ik binnen voor. Deze groenten hebben warmte nodig om te kiemen, en buiten is het echt nog te koud. Zelfs in de kas.

Wortelgroenten houden er niet van om verspeend te worden, dus de bietjes, koriander, pastinaak, prei, radijs, venkel en wortel zaai ik direct in de volle grond. De weersvoorspellingen voor volgend weekend zijn heel goed, dus ik verwacht dat dan de eerste zaadjes de grond in zullen gaan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Kim 13 april 2018 at 12:54

  Hoi Maud,
  Gebruik jij zaadjes van een bepaald merk?
  Ik ben erg benieuwd naar jouw pastinaak…
  Deze komt bij mij nog niet voor in de tuin en wil ik toch eigenlijk wel eens proberen.

  • Reply mamastuintje 13 april 2018 at 17:56

   Hoi Kim,

   Wat leuk dat je mijn blog leest! Ik heb dit jaar alle zaadjes online gekocht, bij http://www.123zaden.nl. Zij hebben een heel goede en snelle service en een ontzettend uitgebreid assortiment. Ook veel biologische zaden (daar gaat altijd mijn voorkeur naar uit). Andere jaren heb ik ook wel op andere plekken zaden gekocht, bijvoorbeeld bij de Aveve, Intratuin of andere webshops. Ik ben zelf ook wel benieuwd naar de pastinaak. Pastinaak doet het namelijk niet zo heel goed in onze stevige klei/leem grond, deze groente heeft liever wat zanderigere grond om te groeien. Ik heb het al eens eerder geprobeerd, en toen is het mislukt, maar ik vind pastinaak zo lekker dat ik het gewoon opnieuw ga proberen. Hou mijn blog maar in de gaten, ik zal regelmatig schrijven over de vorderingen in de tuin.

   Liefs,
   Maud

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.