Recepten

Zelf gemaakte rabarber-aardbeienjam met een vleugje anijs

Nog een paar dagen en dan is het rabarberseizoen officieel afgelopen. Na 21 juni schijnt rabarber zuurder te worden en neemt de hoeveelheid oxaalzuur in rabarber toe. En oxaalzuur is niet goed voor de gezondheid. Wanneer je hier veel van eet kan het zelfs giftig zijn (maar dan moet je er wel héél erg veel van consumeren). Dus is het advies om na 21 juni de plant met rust te laten zodat jij geen risico loopt op buikpijn en de rabarber nieuwe energie kan opdoen om volgend jaar weer een mooie oogst te geven. Je zult begrijpen dat ik nu nog even gauw wat geoogst heb voordat het straks te laat is. En omdat ik over een tijdje nog steeds van die lekkere rabarber wil genieten, maakte ik er samen met wat aardbeien een heerlijk jammetje van. Eentje met een verassende touch en met relatief weinig suiker.

Jam maken

Geloof me, jam maken is helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste is dat je goed en schoon fruit gebruikt. Let er dus op dat er geen rotte of beurse plekken in zitten of dat er beestjes aan gesnoept hebben. Was het fruit altijd goed.

Ander belangrijk aandachtspunt is dat de potten die je gebruikt heel goed schoon moeten zijn. Ik was de potten en deksels altijd in de vaatwasser, daarna nog een keer met heet zeepsop en vervolgens spoel ik alles nog een keer na met kokend water.

Minder suiker

Ik ben echt niet heilig wat betreft het gebruik van suiker hoor, maar ik probeer er wel op te letten dat we hier thuis niet teveel suiker eten. Ik vind jam heerlijk, maar het is wel jammer dat er vaak zoveel suiker in zit. Gelukkig kun je hier rekening mee houden wanneer je zelf jam maakt. De grootste suikerfabrikant van Nederland, Van Gilse, heeft namelijk geleipoeder in het assortiment. Heel handig, want wanner je deze geleipoeder gebruikt hoef je niet persé suiker aan je jam toe te voegen. De geleipoeder bestaat voornamelijk uit pectine en citroenzuur. Deze natuurlijke stoffen zorgen ervoor dat je jam dikker wordt en langer houdbaar blijft. Een kanttekening: de geleipoeder bevat ook fructose, dus helemaal vrij van suikers is hij niet. Ik deed overigens wel wat rietsuiker in de jam omdat rabarber relatief zuur is. In ieder geval is de hoeveelheid suiker een stuk minder dan wat er normaal in jam gaat, en dat is mooi meegenomen.

Rabarber-aardbeienjam met een vleugje anijs
Bereidingstijd
30 min
 
Gang: Bijgerecht, broodbeleg, Lunch, Ontbijt
Keyword: aardbei, jam, rabarber
Ingrediënten
 • 300 gram rabarber
 • 500 gram aardbeien
 • 1 grote sinaasappel liefst biologisch
 • 2 steranijs
 • 100 gram rietsuiker
 • 1 zakje geleipoeder
Bereidingswijze
 1. 1. Maak de rabarber schoon en snijd deze in stukjes van ongeveer 1 cm. Doe de rabarber in een grote pan met dikke bodem.

 2. 2. Was de sinaasappel goed schoon en rasp alleen het oranje van de schil eraf. Doe bij de rabarber. Pers de sinaasappel uit, en doe het sap ook bij de rabarber.

 3. 3. Voeg de steranijs toe. Je kunt deze los toevoegen, maar eventueel ook de steranijs in een thee-eitje doen en zo laten meekoken. Dan hoef je de steranijs na bereiding niet uit de jam te vissen (alleen het thee-eitje natuurlijk 😉 )

 4. 4. Laar de rabarber in ongeveer 10 minuten zachtjes tot moes koken.

 5. 5. Was ondertussen de aardbeien, dep ze droog en verwijder de kroontjes.

 6. 6. Doe de aardbeien bij de rabarber en laat ongeveer 2-3 minuten meekoken. Wil je jam met zo min mogelijk stukjes, kook dan iets langer. Wanneer je van een grovere jam houdt, dan kun je de aardbeien iets minder lang laten meekoken.

 7. 7. Doe de rietsuiker en het geleipoeder erbij. Roer goed en laat nog 1 minuut zachtjes doorkoken.

 8. 8. Verwijder de steranijs en doe de jam in gesteriliseerde potten. Sluit de potten direct goed af en zet ze ondersteboven. Laat zo staan totdat de jam is afgekoeld.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.