Recepten

Zelfgemaakte vla – ècht veel lekkerder dan uit de winkel

In mijn pre-kinderen tijdperk at ik zelden toetjes. Tegenwoordig is dat wel anders. Als moeder wil ik dat de kinderen – zeker ’s avonds voor het slapen gaan – goed eten. Een nagerecht is een makkelijke aanvulling op de maaltijd om de buikjes nog even nèt iets voller te krijgen en de kans op een goede nachtrust daarmee aanzienlijk te vergroten.

Wanneer ik de jongens meeneem om boodschappen te doen mogen ze soms zelf een toetje uitkiezen. Ik kom dan thuis met felgekleurde bakjes en pakjes met dito inhoud. Dat kan gewoon niet goed zijn. Dus ga ik steeds vaker zelf aan de slag. Met deze vla bijvoorbeeld. De reactie van Tren? “Mama, dit toetje moet je vaker maken! Dit is de lekkerste pudding (in Limburg zeggen we pudding in plaats van vla) die ik oooooooit heb geproefd” 😃

Vanillevla
Voorbereidingstijd
5 min
Bereidingstijd
5 min
Afkoelen
2 uur
 
Gang: Dessert, nagerecht
Keuken: Nederlands
Keyword: vanille, vanillevla, vla
Ingrediënten
  • 1 liter volle melk (liefst verse biologische melk)
  • 1 vanillestokje
  • 1 ei
  • 40 gram maizena
  • 75 gram suiker
Bereidingswijze
  1. 1. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met de punt van een mesje het merg eruit. Doe dit samen met de melk in een ruime pan en breng langzaam aan de kook. Het vanillestokje kan er gewoon bij, dat geeft ook nog smaak af.

  2. 2. Klop in een grote hittebestendige kom het ei, samen met de maizena en de suiker, goed los.

  3. 3. Giet, wanneer de melk kookt, de melk voorzichtig bij het eimengsel. Blijf goed kloppen met een garde, anders krijg je klontjes.

  4. 4. Giet het geheel terug in de pan en breng het weer zachtjes en al roerend aan de kook. Laat enkele minuten rustig doorkoken zodat de vla kan indikken.

  5. 5. Laat de vla afkoelen.

Tips:
  1. - Wil je liever geen vel op de vla? Dek de vla dan na het koken af met huishoudfolie.

  2. - Verwacht geen gele vla, zoals je gewend bent van de vanillevla uit de winkel. Deze eigengemaakte vanillevla bevat immers geen kleurstoffen. Hoe geel de vla uiteindelijk wordt is afhankelijk van de kleur van de eidooier.

  3. - Ik laat het vanillestokje er gewoon inzitten en verwijder het pas voor het serveren. Zo krijgt het de tijd om zoveel mogelijk smaak af te geven.

De basis voor de vla is 1 liter melk, 1 ei, 40 gram maizena en 75 gram suiker.  Je kunt hier zelf mee variëren en smaken toevoegen. In de vanillevla gaat natuurlijk vanille. Wil je liever chocoladevla? Vervang de vanille dan door cacaopoeder. Onderstaand het recept als voorbeeld.

Chocoladevla
Voorbereidingstijd
5 min
Bereidingstijd
5 min
Afkoelen
2 uur
 
Gang: Dessert, nagerecht
Keuken: Nederlands
Keyword: chocoladevla, vla
Ingrediënten
  • 1 liter volle melk (liefst verse, biologische melk)
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 ei
  • 40 gram maizena
  • 75 gram suiker
Bereidingswijze
  1. 1. Breng in een ruime pan de melk en het cacaopoeder langzaam aan de kook.

  2. 2. Klop in een grote hittebestendige kom het ei, samen met de maizena en de suiker, goed los. 

  3. 3. Giet, wanneer de melk kookt, de melk voorzichtig bij het eimengsel. Blijf goed kloppen met een garde, anders krijg je klontjes. 

  4. 4. Giet het geheel terug in de pan en breng het weer zachtjes en al roerend aan de kook. Laat enkele minuten rustig doorkoken zodat de vla kan indikken.

  5. 5. Laat de vla afkoelen. Wil je liever geen vel op de vla? Dek hem dan af met huishoudfolie.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.