Recepten

Zelfgemaakte witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus, wie is er niet mee opgegroeid? Het was vroeger het lievelingseten van mijn broer. Wat hem betrof mocht mijn moeder iedere dag een blikje opentrekken. Het moest wel van een specifiek merk zijn, anders vond hij het niet lekker ­čÖé De zachte witte bonen en fris-zoete smaak van de tomatensaus vinden veel kinderen heerlijk.┬áIk ben alleen zelf geen fan van de kant-en-klare witte bonen in tomatensaus. Er zitten toch behoorlijk wat ingredi├źnten in die – naar mijn mening – niet in je eten thuis horen.

Dat je wel een heel smakelijke maaltijd op tafel kunt zetten van blikgroenten, wil ik je met dit recept laten zien. Het is even iets meer werk dan wat mijn moeder vroeger aan de witte bonen in tomatensaus besteedde, maar het is nog steeds niet moeilijk. En dat beetje extra tijd en moeite is meer dan de moeite waard! Ik maak mijn variant met cannelinibonen. Deze zijn wat steviger dan “gewone” witte bonen. Dit gerecht is trouwens heerlijk in combinatie met deze Italiaanse gehaktballetjes.

Heb je zelf geen oregano plant waarvan je kunt oogsten en koop je een bakje verse oregano in de winkel? De rest kun je heel goed een week bewaren in de koelkast. Klik hier voor mijn tips over het bewaren van verse kruiden.

Witte bonen in tomatensaus
Voorbereidingstijd
10 min
Bereidingstijd
25 min
Totale tijd
30 min
 
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Keyword: bonen, cannelinibonen, Tomaat, tomatensaus, witte bonen
Aantal porties: 6 personen
Ingredi├źnten
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 25 ml rode wijn
  • 1 theelepel suiker
  • 2 blikken tomatenblokjes van elk 400 gram
  • 2 blikken witte cannelinibonen van elk 300 gram (of gewone witte bonen)
  • 1 eetlepel verse oregano fijngesneden
  • 2 eetlepels mascarpone
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
Bereidingswijze
  1. Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook in 5 minuten op laag vuur glazig maar niet bruin. 

  2. Voeg tomatenpuree toe en bak ongeveer 2-3 minuten om de puree te "ontzuren".

  3. Blus af met rode wijn en laat even pruttelen totdat de wijn zo goed als verdwenen is. Je hoeft niet bang te zijn dat er nog alcohol in het gerecht zit, dit is nu helemaal verdampt.

  4. Voeg de suiker, tomatenblokjes, cannelinibonen en oregano toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.

  5. Breng op smaak met peper en zout.

  6. Serveer met een dotje mascarpone, wat je door het gerecht kunt roeren om het een mooie zachte smaak te geven.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.