Blog, Moestuin, Recepten

Zevenblad, om op te eten!

Afgelopen week stelde ik op Facebook de vraag wat ik tegen akkerwinde kan doen. Dit lastige plantje maakt mij het leven in de moestuin af en toe zuur. Frank, een herborist hier uit de buurt, antwoordde dat zijn advies was om “dit kruid en overige pioniers planten te koesteren”. Ergens ging bij mij een belletje rinkelen en moest ik aan mijn zevenblad-vriend – tot dan toe vijand – denken. Tijdens het eerste voorjaar in onze tuin ontdekte ik zevenblad. Ik deed verwoede pogingen om het weg te halen, maar het kwam telkens weer tevoorschijn.  Dus vroeg ik aan een vriend die veel kennis van tuinieren heeft wat ik toch tegen dat zevenblad kon doen. Zijn antwoord was heel stellig: “verhuizen”.

Zevenblad wordt niet voor niets “tuinmansverdriet” genoemd. Het is een kruid (ik noem het na vandaag bewust geen onkruid meer) dat zich heel makkelijk verspreid. Het wortelstelsel is haast onuitroeibaar. Al doe je nog zo je best om zevenblad te wieden, het kruid groeit vrolijk verder als er ook maar een klein stukje wortel in de grond te blijven zitten.

Na de discussie op Facebook moest ik dus aan zevenblad denken. Ik heb ooit ergens gelezen dat je van zevenblad pesto kunt maken. En ik ben werkelijk verzot op pesto! Vandaag maakte ik voor het eerst in mijn leven zevenbladpesto. Wat ontzettend lekker, zeg! Als ik Tren mag citeren: “mama, dit is vurrukkuluk”. Ik heb spijt dat ik al die jaren het zevenblad zomaar heb weggegooid. Zevenblad heeft niet zo’n uitgesproken smaak als basilicum. Het is er ook absoluut niet mee te vergelijken. De grote bladeren hebben een bittertje, maar de kleine blaadjes zijn lekker fris en zelfs een beetje zoet.

Keep your friends close, but your enemies closer. Dit Engelse gezegde geldt wat mij betreft sinds vandaag absoluut voor zevenblad!

Zevenbladpesto
Voorbereidingstijd
5 min
 
Gang: Bijgerecht
Ingrediënten
 • 3 flinke handen zevenblad alleen de blaadjes (hoe jonger, hoe beter)
 • 1 teentje knoflook fijngesneden
 • 40 gram pijnboompitten
 • 60 gram parmezaanse kaas geraspt
 • olijfolie
 • citroensap naar smaak
 • peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
 1. Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan en laat deze vervolgens afkoelen.

 2. Maal in een keukenmachine de zevenbladblaadjes, pijnboompitten, knoflook, en Parmezaanse kaas met een beetje olijfolie tot een gladde massa.

 3. Voeg zoveel olijfolie toe totdat je de voor jou gewenste dikte hebt.

 4. Breng de pesto nu op smaak met een beetje citroensap, peper en zout.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.